Elvis biografie in het Nederlands


Index Bio

Elvis Aaron Presley (8 januari 1935 – 16 augustus 1977) was een Amerikaans popzanger en acteur.
Hij wordt voornamelijk gezien als de pionier van de rock-&-rollmuziek. Hij veranderde het landschap van de populaire muziek door countrymuziek, gospel en rhythm and blues te vermengen. Hij geldt als een van de meest populaire en invloedrijke artiesten van de 20e eeuw. Vele artiesten, zoals Cliff Richard, The Beatles, Bob Dylan, U2 en Bruce Springsteen zijn schatplichtig aan hem. Zijn manager was Colonel Parker, een Nederlander van geboorte.

Elvis Aaron Presley, de zoon van Gladys Love Smith en Vernon Elvis Presley, werd op 8 januari 1935 in Tupelo (Mississippi) geboren. Elvis was een deel van een tweeling, maar zijn broer Jesse Garon Presley kwam levenloos ter wereld. Het gezin leefde een zeer armoedig bestaan. De omgeving waarin de Presley's leefde was zeer religieus en was van grote invloed tijdens de opvoeding van Elvis. Meerdere keren per week was het gezin te vinden in de kerkgemeenschap First Assembly of God, daar waar Elvis kennismaakte met de vele spirituals en gospelsongs waarbij de predikanten luidkeels en stampvoetend het woord van God predikten.

Elvis kijkt een beetje sip wanneer z'n moeder hem het verjaardagscadeau overhandigt. Géén geweer, zoals hij gevraagd had. Geen fiets, zoals hij gehoopt had. Een gitaar. En hij kan niet eens spelen. Uiteindelijk krijgt de jonge Elvis les van oom: uncle Vester, Vernons broer. Nog steeds is de shop waar Gladys die gitaar kocht een drukbezochte toeristische plaats in Tupelo. Er zijn stickers, T-shirts, sleutelhangers en badges te verkrijgen met het opschrift: "Where Gladys bought her son his first guitar". Meer uitleg is niet nodig om jaarlijks duizenden fans over de vloer te krijgen.

Tien jaar oud, neemt Elvis Presley deel aan de allereerste muziekwedstrijd in z'n leven. Z'n ouders vinden dat hun jongen een gouden stem heeft, en regelen voor hem een plaatsje op de kandidatenlijst. Ook de jury wordt gecharmeerd door het schuchtere jongetje met z'n veel te grote broek die foutloos het kinderliedje "Old Shep" van Red Foley brengt. Radio WELO is ter plaatse en brengt, toen al, rechtstreeks verslag uit van de zangwedstrijd. Helaas werd geen seconde ervan getaped.


Beginperiode
Elvis werkte na het eind van zijn schooltijd als vrachtwagenchauffeur. In 1953 besloot hij om een plaatje te maken bij de (inmiddels legendarische) Sun Studio, waar iedereen voor een paar dollar een liedje kon laten opnemen. Elvis zong het nummer My Happiness en maakte hiermee zo'n indruk op de studiosecretaresse Marion Keisker, dat die onmiddellijk zijn naam noteerde. Volgens haar had Elvis iets bijzonders. Na veel aandringen van Keisker, besloot Sun Records-eigenaar Sam Phillips Elvis uit te nodigen. In juli 1954 nam Elvis bij Sun Records zijn eerste plaat op. De eerste radio-exposure van zijn eerste single That's all Right Mama had zo'n impact dat Elvis plaatselijk meteen een groot succes was. Met live-optredens (in de regio) nam zijn populariteit alleen maar toe. Dit onderkende ook ene Tom Parker, beter bekend als 'The Colonel', die Elvis kon overtuigen om hem als manager te nemen.

Het eerste wapenfeit van Elvis' nieuwe manager was om Elvis onder te brengen bij RCA Victor. Elvis ondertekende een platencontract voor $35.000, destijd een recordbedrag, waarmee RCA ook de rechten voor alle Sun-opnamen overnam. In januari 1956 trad hij voor het eerst op in een landelijke tv-show, de Stage Show van Jimmy en Tommy Dorsey. In datzelfde jaar mocht hij zijn eerste gouden plaat in ontvangst nemen voor zijn eerste RCA-plaat, die nr. 1 stond in drie verschillende hitlijsten: Heartbreak Hotel. Nummers als Money Honey en I Got a Woman waren oorspronkelijk van andere zangers, maar de manier waarop Elvis ze uitvoerde sprak de tieners van die tijd aan en werden alle rockklassiekers. Vooral het nummer Blue Suede Shoes van zijn vriend Carl Perkins werd in Elvis' uitvoering een zeer grote hit. Tot in 1958 nam hij de ene na de nadere plaat op, in totaal 14, die alle ongehoord veel succes hadden.

Vooral Elvis' optredens deden veel stof opwaaien. Veel mensen vonden de snelle bekkenbewegingen waarmee hij zijn podiumoptredens begeleidde schandalig en immoreel. Hij werd al gauw 'Elvis the Pelvis' genoemd (pelvis=bekken). Zijn invloedrijke manager wist Elvis op onnavolgbare wijze te vermarkten. Colonel Parker zou later 'ontmaskerd' worden als de illegaal geëmigreerde Nederlander Dries van Kuijk.

Elvis' vrouwelijke fans stonden erom bekend niet weg te willen gaan uit de zaal als Elvis zijn optreden had afgerond. De bewakers zeiden dan "Ladies and gentlemen, please leave, Elvis has left the building" (= Dames en heren, vertrek alstublieft, Elvis heeft het gebouw verlaten) wat tot zijn dood gebruikt werd als standaardzin na optredens en later uitgroeide tot gezegde om te zeggen dat iets is afgerond of gestopt is.

Acteur

In 1956 speelde Elvis de hoofdrol in zijn eerste film, Love me Tender. In totaal speelde hij in 31 bioscoopfilms, waaronder ook Jailhouse Rock (1957). Zijn laatste twee bioscoopvoorstellingen stonden in het kader van een documentaire namelijk: " Elvis, that's the way it is" en "Elvis on tour". Dat Elvis over een redelijk acteertalent beschikte, bleek o.a. uit zijn prestaties in de film "King creole" uit 1958. Helaas hadden zowel Hollywood als de Colonel andere plannen met Elvis talent en bonden hem vast aan massieve contracten waardoor Elvis jaren aaneen enkel in aanmerking kwam voor jodelende, blije films zonder sterk karakter. De critici deden de films dan ook vaak af als lachertjes, kinderlijke films welke een harde deuk voor zijn imago opleverden. De enige mensen die er werkelijk beter van werden waren Hall Wallis productions en uiteraard de Colonel. Elvis zelfs kon feitelijk fluiten naar zijn centen, want ondanks dat de films toch wel bekeken werden, brachten ze voor hem in verhouding erg weinig geld in het laatje.

Familie In 1957 kocht Elvis "Graceland". Het huis met een enorm landgoed eromheen, was een typisch zuiderlijk landhuis, gebouwd in de 18e eeuw, toen de slavernij nog een feit was. Elvis had een wispelturig karakter en dat kwam o.a. tot uiting in het interieur. Meerdere malen tijdens zijn leven heeft hij Graceland een totale metamorfose gegeven.

In 1967 trouwde hij met Priscilla Ann Beaulieu, die hij in Duitsland ontmoet had vlak voor zijn terugkeer naar de VS. Het huwelijk zou standhouden tot 1973. Elvis en Priscilla kregen één dochter, Lisa Marie, die geboren werd op 1 februari 1968.

| Come-back Special 1968 | te koop bij IET |

In 1968 maakte hij een tv-show voor NBC, die met kerst uitgezonden werd, en alle kijkrecords verbrak. Deze show werd vanaf die tijd wel de come-back-show genoemd. Elvis trad er op met zijn oude muzikanten en was voor het grootste deel van de show gekleed in een zwartleren pak.

Vanaf 1969 trad hij voornamelijk op in Las Vegas. Hiervan is de documentaire That's the way it is (1970) gemaakt. Daarna ging Elvis weer op tournee in de VS. Hiervan wordt een documentaire Elvis on tour (1972) gemaakt. Priscilla maakte aan Elvis kenbaar dat zij hun relatie wilde beëindigen. Een scheiding was het gevolg. Hierna ging het langzaam bergafwaarts met de King of Rock and Roll. Ongezonde leef- en eetgewoontes, excessief pillengebruik, Elvis was bijzonder goed op de hoogte van de medicatie (uppers en downers) die hij tot zich nam. Hij had te kampen met vele lichamelijke beperkingen, ongemakken, ziektes en afwijkingen (welke mogelijk het gevolg waren van een jarenlange uitputtende levensstijl). De druk van het 'Elvis-zijn' en de stress van het artiestenleven sloopten zijn gezondheid.


Elvis met Nixon December 21, 1972

Op 21 december 1970, ging Elvis Presley op bezoek bij president Richard M. Nixon in het Witte Huis te Washington, DC De bijeenkomst werd op initiatief van Elvis Presley, die schreef Nixon een zes pagina's tellende brief met het verzoek, Hij suggereert dat hij een drugs bestrijder zou willen zijn. "federale Agent-at-Large" in het Bureau van Narcotica en gevaarlijke drugs. De gebeurtenissen in de aanloop naar en na de vergadering worden gedetailleerd beschreven in de documentatie en foto's hier opgenomen, waaronder handgeschreven brief Presley's, nota's van Nixon medewerkers en assistenten, en het bedankbriefje van Nixon om de cadeaus  (met inbegrip van een Colt 45 pistool en familiefoto's) dat Presley met hem mee bracht naar de Oval Office.

Deze materialen chroniqueur van het Presley-Nixon vergadering werden verkregen uit de Nixon Presidential Materials Project in de National Archives in College Park (College Park, Maryland).
These materials chronicling the Presley-Nixon meeting zijn verzameld van de  Nixon Presidentele materiaal uit het archief van het National Archives at College Park (College Park, Maryland).

In 1973 schitterde hij nog één keer met een primeur: het eerste live via een satelliet over de hele wereld uitgezonden concert, met de naam Aloha from Hawaii. Met deze show heeft hij het allergrootste televisiepubliek ooit bereikt: 1 tot 1,5 miljard mensen hebben deze show gezien, dat was in 1973 een derde van de wereldbevolking. De laatste jaren van zijn leven was hij dik en vadsig. Hij leefde een teruggetrokken leven op Graceland waar hij afgesloten van de wereld een relatief eenzaam maar eigen leven kon leiden.

Elvis bleef optredens in Las Vegas verzorgen en vloog dwars door de Verenigde Staten, dit aan een fenomenaal tempo met letterlijk honderden concerten per jaar. Zijn optredens kenden hoogte- en dieptepunten, hetgeen bijvoorbeeld het drukke concertjaar 1976 duidelijk aantoonde: de concerten van de zomer van dat jaar getuigen van een weinig alerte Elvis
 hij stond stoned op het toneel, vergat zijn teksten en compenseerde met grappige uithalen en opmerkingen. Niet zelden een brute woedeuitbarsting naar zijn achtergrondzangeressen wanneer er iets gebeurde wat hem niet aanstond. Aan de andere kant worden de eindejaarsconcerten in Dallas en Pittsburgh tot de beste van zijn latere carrière gerekend.

De bekentenis van Sony en Red West (Memphis Mafia), de auteurs van het boek "Elvis what happened?" was de nagel aan Elvis' doodskist. Een openbaring naar de wereld hoe excessief Elvis met de door zijn lijfarts voorgeschreven medicatie omging. Deze medicatie nam de controle over Presley over wat tot uiting kwam in extreem gedrag tegenover zijn naasten, woedeaanvallen, een exorbitant uitgavepatroon en vreemde interesses. Elvis begreep niet dat zijn (zojuist ontslagen) personeel hem na zovele jaren zo bruut konden afschilderen.


Elvis laatste reis.


Elvis overleed op 16 augustus 1977 in Memphis, in de badkamer van zijn huis, officieel door een hartstilstand, maar er zijn hardnekkige geruchten over andere doodsoorzaken, of zelfs het in scène zetten van zijn dood. Elvis is na zijn dood vaker levend gezien dan welke andere dode artiest / persoon ook ter wereld.

Na zijn dood

| Top of Page

Na zijn dood werd Elvis' graf (naast zijn huis) een bedevaartsoord voor Elvisfans. In 1982 werd Graceland opengesteld voor publiek. Graceland is het meestbezochte woonhuis dat als museum fungeert in de VS, na het Witte Huis. Per jaar komen er meer dan 600.000 mensen op bezoek. Naast het huis, aan de andere kant van de 'Elvis Presley Boulevard', is een groot complex gebouwd, bestaande uit een hotel (Heartbreak Hotel), het Graceland winkelcentrum, Graceland Plaza met winkels, een bioscoop en diverse tentoonstellingen en Elvis' Automuseum. Bovendien is Elvis' privé-vliegtuig er te bewonderen. Bij een deel van de fans ontstond een soort cultus rond de overleden ster.

25 jaar na zijn dood kwam de muziek van Elvis plots weer in de belangstelling. Het destijds minder bekende nummer A little less conversation kreeg ten behoeve van een reclamespot een remix van Junkie XL (JXL) en in grote delen van de wereld stond dit nummer hoog in de hitlijsten. Een jaar later werd dit succes bevestigd met een bewerking van een ander minder bekend nummer Rubberneckin.

In 2004 slaagde Elvis erin opnieuw de Britse hitlijsten te veroveren met de heruitgave van 17 hitsingles (aangevuld met de JXL remix) die ook tijdens zijn leven reeds de hoogste plaats in de lijsten verwierven. Elvis bereikte opnieuw meermaals de top van de hitparade en bevestigde aldus zijn status als artiest en icoon van de 20e Eeuw.

In 2005 werd Elvis door het Amerikaanse volk verkozen tot de top tien van de "Greatest Americans". Hij was de eerste niet-politicus in de rangschikking. Slechts Martin Luther King en zeven Amerikaanse presidenten (waaronder de Founding Fathers en Elvis-fan Bill Clinton) moest hij laten voorgaan.
Records

Tijdens zijn leven verkocht hij in totaal 500 miljoen platen. In de week na zijn dood kwamen daar nog eens 8 miljoen bij. Hij brak en houdt nog altijd een aantal indrukwekkende records in de muziekindustrie:
hij had meer nummers in de hitparades dan enig andere artiest: 149,
hij stond langer no. 1 in de hitlijsten dan wie ook: 80 weken
hij had de meeste no.1 hits achter elkaar: 10.
hij verdiende meer gouden en platina platen dan welke andere artiest ook.
hij heeft tot nu toe meer dan een miljard platen wereldwijd verkocht, meer dan welke andere artiest ook.
hij heeft het grootste aantal kijkers in de hele tv-geschiedenis op zijn naam staan. 1 tot 1,5 miljard mensen hebben zijn show "Aloha from Hawaii" in 1973 gezien.
hij heeft de 1000ste UK no1 hit gehaald met het nummer "One Night" in 2005

discografie - albums

Albums met hitnoteringen in de Nederlandse album top 20/50/100

Titel

Data

Datum van release

Aantal weken

Almost in love

9-1-1971

43

5

Elvis forever

19-10-1974

1

49

40 Greatest hits

4-10-1975

6

28

Moody blue

23-7-1977

6

17

20 Fantastic hits

3-9-1977

7

12

A Portrait in music

3-9-1977

12

11

In concert

29-10-1977

13

11

Love songs

12-1-1980

18

12

Gospels

24-1-1981

12

10

Guitar man

7-3-1981

19

9

Elvis in Hollywood

28-8-1982

30

5

18 Classic Love songs

8-2-1986

38

10

The definitive rock 'n roll album

29-8-1987

31

7

The definitive gospel album

5-9-1987

64

4

The definitive country album

5-9-1987

46

4

The definitive love album

5-9-1987

23

7

The essential collection

17-9-1994

14

30

Elvis '56

11-5-1996

51

4

Always elvis - the Dutch album

19-7-1997

2

18

Platinum (a life in music)

26-7-1997

23

10

Elvis by the Presleys

4-6-2005

52

2

Singles

Singles met hitnoteringen in de nederlandse top 40

Titel

Datum van release

Datum van binnenkomst

Hoogste positie

Aantal weken

One night

4-1959

7

2m

Re-entry

22-1-2005

30

2

(Now and then there's) a fool such as i

7-1959

15

1m

Re-entry

29-1-2005

34

2

A big hunk o'love

10-1959

15

1m

Stuck on you

6-1960

10

3m

It's now or never (o sole mio)

10-1960

2

5m

Are you lonesome tonight

1-1961

4

4m

Wooden heart (muss i denn)

2-1961

1

6m

Re-entry

3-9-1977

2

11

Surrender

5-1961

3

4m

I feel so bad

8-1961

13

2m

Little sister / (Marie's the name) His latest flame

10-1961

8

5m

Can't help falling in love

3-1962

11

3m

No more

6-1962

26

1m

Good luck charm

6-1962

2

5m

Follow that dream (ep)

7-1962

17

1m

She's not you

11-1962

5

4m

Return to sender

12-1962

5

5m

One broken heart for sale

4-1963

16

2m

Kiss me quick

7-1963

12

4m

(You're the) Devil in disguise

9-1963

1

5m

Bossa nova baby

30-11-1963

8

1

Mexico

7-3-1964

9

2

Re-entry

2-5-1964

37

6

Viva las Vegas

2-5-1964

18

12

Suspicion

30-5-1964

9

12

Kissin' Cousins

11-7-1964

15

14

Such a night

8-8-1964

13

14

Ain't that loving you

14-11-1964

23

6

Do the clam

3-4-1965

30

5

Crying in the chapel

19-6-1965

13

11

(Such an)Easy question

7-8-1965

37

2

Love letters

30-7-1966

25

5

Guitar man

30-3-1968

Tip

Re-entry

14-3-1981

Tip

Stay away / u.s. male

20-4-1968

37

2

In the ghetto

21-6-1969

4

15

Clean up your own backyard

6-9-1969

Tip

Suspicious minds

25-10-1969

6

11

Don't cry daddy

24-1-1970

23

6

Kentucky rain

7-3-1970

Tip

You don't have to say you love me

14-11-1970

Tip

I just can't help believin'

22-1-1972

4

11

Burning love

25-11-1972

19

5

Separate ways

3-2-1973

Tip

Jailhouse rock

19-1-1974

5

9

Hound dog

30-3-1974

Tip

My boy

4-1-1975

9

8

T.r.o.u.b.l.e.

24-5-1975

Tip

Hurt

8-5-1976

Tip

Moody blue

22-1-1977

14

7

Way down

24-9-1977

9

8

My way

17-12-1977

24

4

Are you lonesome tonight (live)

10-1-1981

15

7

Re-entry

24-8-1991

Tip

Heartbreak hotel

29-8-1987

Tip

Love me tender

9-3-1991

Tip

Always on my mind

2-8-1997

15

6

All shook up

22-1-2005

33

2

m = aantal maanden (pre-top 40)

Top of page

Elvis Presley's grootste hits

De eerste vijf singeltjes op het sun-label zijn juweeltjes, en zijn voldoende om rock and roll volgens elvis te definiëren. De meeste zijn covers van langzamere rhythm and blues- of country and western-hits. maar dan wel uitgevoerd met de energie en het zelfvertrouwen van een jonge elvis. That's all right duurt 1'55"; het langste nummer duurt 2'58". het label vermeldt: Elvis Presley, Scotty & Bill.

"That's all right" / "Blue moon of kentucky" - sun 209, 19 juli 1954
"Good rockin' tonight" / "I don't care if the sun don't shine" - sun 210, 25 september 1954
"Milkcow blues boogie" / "You're a heartbreaker" - sun 215, 28 december 1954
"Baby let's play house" / "I'm left, you're right, she's gone" - sun 217, 10 april 1955
You're right, I'm left She's gone. the right title) "Mystery train" / "I forgot to remember to forget" - sun 223, 6 augustus 1955

In totaal zou hij 20 nummers opnemen in de sun - studio.

later, bij rca-victor, heeft hij de volgende hits:
heartbreak hotel (1956) - i want you, i need, i love you (1956) - love me (1956) - don't be cruel (1956) - hound dog (1956) - love me tender (1956) - too much (1957) - all shook up (1957) - (let me be your) teddy bear (1957) - jailhouse rock (1957) - treat me nice (1957) - don't (1958) - one night (with you) (1958) - hard headed woman (1958) - wear my ring around your neck (1958) - (now and then there's) a fool such as i (1959) - a big hunk o'love (1959) - stuck on you (1960) - are you lonesome tonight? (1960) - (marie's the name of) his latest flame (1960) - wooden heart (muss i denn...) (1960) - it's now or never (1960) - good luck charm (1961) - surrender (1961) - can't help falling in love (with you) (1961) - she's not you (1962) - return to sender (1962)- (you're the) devil in disguise (1963) - crying in the chapel (1965) - guitar man (1967) - in the ghetto (1969) - suspicious minds (1969) - don't cry, daddy (1969) - the wonder of you (1970) - you don't have to say you love me (1970) - burning love (1972) - seperate ways (1972) - always on my mind (1972) - my boy (1974) - moody blue (1976) - way down (1977) - my way (1977) - are you lonesome tonight (lach versie) (1981) - a little les conversation (2002) - rubberneckin' (2003)

| Top of page |